Dragi prieteni, ce masa de Craciun ar putea fi mai interesanta decat cea de la mama de-acasa, cu toate bucatele alese pregatite pentru intreaga familie? Cele mai interesante mancaruri traditionale de Craciun ne aminteste totodata ca traditiile, pe cat de diverse de la un colt la altul al pamantului, ne aduc mai aproape unii de altii.
Din bucataria internationala, ne-am gandit sa va aducem astazi cateva noi idei cu care puteti inveseli masa de Craciun de anul acesta!
In Portugalia, copiii asteapta cu multa, multa anticipatie Craciunul nu numai pentru cadouri, ci pentru ca este acea perioada minunata din an cand mamele lor gatesc Bolo Rei, prajitura traditionala de sarbatori! Portugalia se distinge prin varietatea sortimentelor de peste, in special de cod. Acesta se numeste “Bacalhau”, iar portughezii iti vor spune ca sunt cel putin 365 de moduri de a-l prepara – pentru fiecare zi din an. De Craciun se mananca de asemenea peste, dar si carne slaba.
Lisabona este minunata de sarbatori, asa ca va incurajam sa va imbarcati in urmatorul avion si la destinatie sa inchiriati o masina in Lisabona pentru a va bucura de niste sarbatori ca acasa aici.
Craciunul se sarbatoreste peste tot pe mapamond. In India, Craciunul are valente europene, britanice, asa ca va puteti astepta la multe prajituri (“cookies” si “cupcakes”), dar si la o serie de preparate care combina traditia orientala cu cea occidentala. Kheer este o mancare din orez fiert in lapte cu mirodenii, mifgale, caju si alune.
In Polonia se mananca supa de peste, dar si pierogi cu ciuperci, branza si cartofi.
Ce sa mai spunem despre Romania? Aici masa de Craciun este un adevarat festin caloric: piftie, sarmale cu mamaliga, ciorba si cozonac cu ciocolata sau nuca.
Fiecare tara are propriile delicatese si festinuri culinare cu care sa se mandreasca si cel mai bun mod de a aprecia aceasta diversitate este calatorind si invatand.
Pofta buna!